Az eljárás, ami 40-50%-kal lerövidíti a féktávolságot

Nem kell mondanunk, mekkora jelentősége van annak, hogy a járművek fékjei mennyire biztonságosak. Egy személyautó esetében sem, de egy több tonnás kamionnál pedig főleg nem mindegy, hogy a féktáv 6-7 méterrel hosszabb vagy éppen rövidebb.

Ekkora távolság bőven elegendő ahhoz, hogy elkerüljünk egy súlyos balesetet. De a féktávolság hossza csak a fékek, alkatrészek, a gumik állapotán múlna?

Nem.

Két vadonatúj fékrendszer esetén is akár 40-50%-os lehet a különbség a féktávolságok között. Ezt az elképesztő nagy differenciát a gyártástechnológiában kell keresni.

Gyorsöntéssel a fék olcsóbb lesz, a féktáv viszont sokkal hosszabb

Manapság is az egyik legelterjedtebb gyártási technológia a fékeknél az úgynevezett gyorsöntés. A gyártási folyamat, a felhasznált anyagok, így végeredményben a kész termék is ugyan olcsóbb, azonban a minőség is jóval alacsonyabb lesz.

Gyorsöntés során a gyártók gyantát használnak a tömítések rögzítésénél. Csakhogy a gyanta a fékek felmelegedése, azaz használata során párologni kezd, és ennek a folyamatnak a végén azt látjuk, hogy a féktávolság akár 40-50%-kal is megnövekedhet.

Gyorsöntés helyett pozitív öntés

Pozitív öntéstechnológia során a féktömítés egységes sűrűségű lesz, ami a gyanta esetében messze nem mondható el. Az egységes sűrűség jóval nagyobb kopásállóságot is biztosít a fékeknek. Ez pedig nagyban növeli a fékezés minőségét, és 40-50%-kal rövidebb féktávolságot garantál a gyantás, gyorsöntéses technológiával készült fékekkel szemben. Nem véletlen, hogy a Hungarofék kizárólag pozitív öntési technológiával legyártott fékalkatrészeket kínál partnereinek.