Egy fontos dolog, amire fékbetétválasztáskor mindig figyeljünk

Csak egy gyors csekklista arról, hogyan kell elvégezni az ENSZ EGB. 90. számú rendelete alapján a fékbetétek, fékdobok, féktárcsák minősítését. Íme:

1. Eredeti cserefékbetétek…

Eredeti cserefékbetétek, cserefékdobok és csereféktárcsák: a jármű karbantartására és javítására szolgáló eredeti féktárcsák/fékdobok, amelyek a 2.3.2. szakaszban meghatározott, eltávolíthatatlan és jól olvasható azonosító kóddal vannak ellátva (jármű-, futómű-, fékrendszergyártó logója).

2. Azonos fékbetétek…

Azonos fékbetét, féktárcsa, fékdob: az eredeti fékbetéttel, féktárcsával, fékdobbal kémiai és fizikai szempontból teljes mértékben megegyező, a jármű gyártójának jelét azonban nem viselő csereféktárcsa.

Az „azonos” minőséget a fékbetét, féktárcsa, fékdob gyártójának nyilatkozatával kell igazolni: Azaz …….. cikkszámmal ellátott pótpiacra szállított fékbetét, féktárcsa, illetve fékdob anyaga, gyártástechnológiája, gyártóhelye azonos az adott járműgyártó vagy fékrendszer gyártónak szállított eredeti alkatrészekével.

3. Egyenértékű fékbetétek…

Egyenértékű fékbetét, féktárcsa, fékdob: az eredeti fékbetéttel, féktárcsával, fékdobbal méreteiben, geometriai jellemzőiben és alapfelépítésében megegyező cserefékbetét, csereféktárcsa, cserefékdob. Ezek az anyagukat tekintve az eredetivel megegyező alcsoportba tartoznak az 5.3.3.2. szakaszban meghatározottak szerint.

Az „egyenértékű” minőséget fékbetét, féktárcsa, fékdob gyártójának BER nyilatkozatával kell igazolni.

4. Felcserélhető fékbetétek…

Felcserélhető fékbetét, féktárcsa, fékdob: az eredeti fékbetéttel, féktárcsával, fékdobbal egyező csatlakozó méretekkel rendelkező csere­fékbetét, féktárcsa, fékdob. Ezek az eredeti fékbetéttől, féktárcsától, fékdobtól felépítésében, anyagösszetételében, és mechanikai tulajdonságaiban különbözhetnek.

Fontos tehát, hogy a fékbetétek, féktárcsák, fékdobok mellett a megfelelő kategóriák legyenek feltüntetve.

Ha ugyanis egy Felcserélhető fékbetét mellé Eredeti fékbetét címke kerül, akkor a hatóságok súlyos bírságot szabhatnak ki a kamionok tulajdonosaira.

Mire érdemes még figyelni?

Nem kell engedély az eredeti alkatrész beépítéséhez

E engedély köteles:  azonos, egyenértékű, felcserélhet